Slik kan du jobbe smartere på strammere budsjetter
Strammere budsjetter krever smartere jobbing, men hvilke tiltak kan vi gjøre for å sikre effektiv bruk av markedsmidlene? Rådgiver Torunn Holm deler sine beste tips.
Publisert
28. februar 2023
De aller fleste merkevarer opplever i dag strammere markedsbudsjetter. Høyere råvarepriser, dyrere emballasje, strøm og drivstoff har ført til lavere marginer og press på markedsmidlene. Noen velger å stanse alt og vente til den verste usikkerheten har gitt seg, men det kan på lang sikt være lite smart for merkevaren din. Så hva kan markedsavdelingene gjøre for å drive et litt mer effektivt markedsarbeid?
Jeg håper, og vil anta, at de fleste markedsavdelinger allerede jobber ganske smart. Samtidig vet vi at det er først når budsjettene strammes inn at vi virkelig dypdykker og analyserer markedsinvesteringene våre, for å sikre at vi sprer midlene på best mulig måte. Akkurat som med privatøkonomien. Det er først når det strammer på kontoen at du begynner å vurdere om den dyre morgenkaffen hver dag egentlig er nødvendig. Gir den deg optimal ROI eller hadde morgenlykkefølelsen vært den samme om du reduserte til annenhver dag?
Det er derfor jeg mener at det ofte er på de stramme markedsbudsjettene vi lærer mest. Når hver krone investert må gi maksimal uttelling. Da jobber vi smart! Jeg kan faktisk bli skikkelig glad for et mediebudsjett på 50 000 kroner. Det er en reell utfordring, det!
Å jobbe smart handler om å sikre at vi får maksimal effekt og verdi per investerte krone. Å hele tiden følge med på om vi når de målene vi har satt oss – eller om vi sløser bort penger på feil budskap, format eller målgruppe.
Her kommer mine beste tips for å sikre maksimal effekt for markedsinvesteringene:
1. Vær en scrollstopper!
Du har ett sekund på deg til å fange målgruppen din. Hvordan skal du få dem til å stoppe opp og få med seg det du forsøker å formidle, uten å betale dyrt for tvunget seing?
Vi vet, og forstår, at det er fristende å hoppe over konseptfasen for å spare penger, men jeg tør nesten garantere at du vil få betalt i andre enden med lavere annonseringskostnader og bedre kampanjeresultater i form av høyere rekkevidde og engasjement.
På noen av våre prosjekter har vi sett opp til 20x høyere rekkevidde på samme budskap, presentert på ulike måter, der det kreative alltid vinner.
Det er fristende å hoppe over konseptfasen for å spare penger, men jeg tør nesten garantere at du vil få betalt i andre enden.
– Torunn Maria Holm, innholdsrådgiver
2. Ha en tydelig definert målgruppe
Alfa og omega for å jobbe smartere er å ha en tydelig definert målgruppe.
Litt for ofte får vi et ønske om å treffe alle. Men hvem er egentlig alle? Selv om alle er i målgruppen din, så vil de ha ulike preferanser når det gjelder hvor du når dem og hva slags budskap som treffer dem – i tillegg til å ha store ulikheter i livssituasjon, økonomi og handlevaner. Når du prøver å treffe alle på en gang, er sannsynligheten større for å bomme. Og det ønsker vi ikke å gjøre når markedsmidlene må brukes smartere.
3. Test nye formater og kanaler
Å teste nye formater handler ikke nødvendigvis om å legge til flere formater og kanaler. Det handler først og fremst om å være målgruppebevisst når du utvikler konsept og produserer innhold. Ulike formater treffer ulike målgrupper. Vi vet for eksempel at det er lite sannsynlig at unge vil klikke på annonsen din på Facebook, men det vil de som er litt eldre. Vi vet også at dersom du bruker oppskrifter som en del av markedsføringen, bør den presenteres som en karusell på Instagram.
Hovedpoenget her er at kanaler og formater alltid må velges ut ifra hvem som er målgruppen din, og hvordan du på best mulig måte kan nå dem med budskapet ditt.
4. Merkevarebygging og salgsaktivering
Always on eller sometimes off? Å være alltid på handler for oss ikke om å smøre budsjettene tynt utover, men å sørge for at du er synlig når forbrukeren har behov for din merkevare, dine produkter og din spesialkompetanse. Det handler om å ha en bevisst strategi for hele året, og i det ligger også å ha en god balanse mellom merkevarebyggende og salgsfremmende aktiviteter. Så hva er en god balanse?
Les Binet og Peter Field fra IPA Institute of Practitioners in Advertising gjorde en studie i 2015 som så på forskjellene mellom kortsiktig salgsutløsende markedsføring og langsiktig merkevarebygging. Rapporten argumenterte for at fokus på å oppnå kortsiktige resultater vil undergrave langsiktige prestasjoner – og omvendt. De observerte også at trenden mot å følge kortsiktige resultater og beregninger er sterk. Dette kan nok mange kjenne seg igjen i; å fokusere litt for mye på målbare salg på kassa i morgen, og ikke bry seg så mye om langsiktig merkevarebygging. Det blir som en regjering som ønsker å skape gode resultater for sin sittende periode, men som ikke bryr seg om hvordan det ser ut på lang sikt.
Studien konkluderte med en anbefaling om å sette av ca. 40 prksent til kortsiktig salgsaktivering og 60 prosent til merkevarebygging for å få maksimal effekt til langsiktig vekst og merkevarebygging,
5. Smartere distribusjon
Smartere distribusjon er ikke mindre viktig når du har 5 millioner i budsjett, men det er ekstra viktig når du har 100 000 du trenger å få maksimal effekt av. Nøkkelen her er å planlegge godt, spesielt hvis du kjører kampanjer for flere merkevarer samtidig. Forsøk å spre kampanjene sånn at du ikke sitter og byr mot deg selv for å nå samme målgruppe med to ulike budskap eller merkevarer.
Velg kanaler med omhu
Ikke kast bort penger på kanaler der målgruppen din ikke befinner seg. Vil du nå unge, så kan du med stor sannsynlighet droppe Facebook. Ikke smør budsjettet for tynt ut over kanalene, velg heller få kanaler.
Disse mattrendene bør du følge med på
Sju mattrender vi tror på akkurat nåUnngå målgruppeoverlapping
Målgruppeoverlapping skjer ofte når du har ulike målgrupper som kan befinne seg i to segmenter, for eksempel unge voksne og barnefamilier. Sett heller opp flere segmenter, så unngår du dobbel frekvens (og budsjett).
Kvalitet trumfer kvantitet
Fokuser på kvalitet fremfor kvantitet. Veldig ofte er fokuset å få høyest mulig rekkevidde, og da gjerne på bekostning av frekvens. Still deg gjerne spørsmålet: Er jeg trygg på at jeg oppnår målene med kampanjen dersom målgruppen kun eksponeres for budskapet én gang? Som regel er svaret nei. Vår anbefalte frekvens er 3.
Optimaliser underveis
Optimaliser underveis og ha dynamiske budsjetter sånn at du kan allokere mellom kanaler og budskap ut fra hva som fungerer best. Det som fungerte forrige gang, fungerer ikke nødvendig denne gangen, og det bør budsjettet være forberedt på.