Home page link.
Svenska Engelska

Våre beste tips til enda bedre hjemmekontor

Torunn Holm er en erfaren innholdsrådgiver og jobber med de aller fleste mat- og drikkekundene i Spoon. Til vanlig skriver hun mye om mat, markedsføring og SEO. Denne gangen har hun tatt en pause fra pålitelige innsikter og analyser, og erstattet det med uhøytidelig innsikt om hjemmekontor.

Publisert

28. april 2021

Den tredje runden av lockdown og hjemmekontor-påbud er over oss. Etter snart 11 måneder på hjemmekontor har vi i Spoon gjort oss opp noen erfaringer til hvordan hjemmekontoret kan gjøres litt bedre. Her får du våre beste tips.

2021 startet for mange med en følelse av at hverdagen var i ferd med å normalisere seg. En hverdag der vi var tilbake på kontoret virket ikke så altfor langt unna. Så traff den oss igjen: lockdown 3.0. Selv bor jeg i episenteret for mutert virus, og må igjen balansere hjemmekontor, hjemmebarnehage og hjemmeskole. En lite ideell situasjon der du i tillegg til tidsklemma, har en murrende følelse av å være en mutert superspreder som for all del ikke må krysse kommunegrensen.

La meg bare begynne med å si at jeg er fullt klar over hvilket enormt privilegium det er å ha en jobb jeg kan utføre hjemmefra, men jeg var nok ikke den eneste som trodde at denne tilværelsen skulle være over i løpet av et par måneder. Nå har det gått snart 11 måneder og her sitter vi fremdeles. På en vond kjøkkenstol, iført en slitt joggebukse, mens vi overdøves av lyden fra naboen som borer i betongen på dagtid.

Jeg er nok heller ikke den eneste som kjenner på hjemmekontor-trøttheten. Og det tenker jeg skal være lov. For vi er alle inne i en tung tilværelse preget av mye usikkerhet. Jeg tillater meg selv å kjenne litt på det, før jeg minner meg selv på at jeg bare må ta meg litt sammen, holde ut og gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg er tross alt heldig som har en jobb å stå opp til hver eneste dag.

En ting er i hvert fall klart – vi er ikke ferdige med hjemmekontor ennå. Så hvordan kan vi gjøre det beste ut av situasjonen? Jeg har tatt en prat med kolleger og venner, og samlet litt uhøytidelig innsikt til hvordan hjemmekontor-tilværelsen kan gjøres litt bedre. Tipsene virker kanskje litt enkle og selvfølgelige, og du har sikkert hørt dem før, men vår erfaring er at de som regel blir en intensjon som ikke gjennomføres.

Kle på deg

Dette første punktet høres kanskje i overkant banalt ut, men dette påpekes av flere som en viktig del av en god dag på hjemmekontor. Det er fristende å bli sittende i pyjamas- eller joggebuksa hele dagen, men jeg garanterer at du kommer til å føle deg mer opplagt og effektiv dersom du kler deg som om du skal på kontoret. Og da tenker jeg på hele kroppen – ikke bare den som er synlig i kamera.

Lag deg en kontorplass

Ha en fast plass der du jobber som er ditt «kontor». Da blir det lettere å skille mellom jobb og fritid når du er hjemme. For det er viktig å logge av, og det bringer meg videre til neste punkt.

Ha en fast timeplan

Når jobb og fritid skjer på samme sted, er det lett å bli værende på jobb gjennom hele dagen – både fysisk og mentalt. Det har hverken du eller de du eventuelt bor sammen godt av i lengden. Avslutt arbeidsdagen slik du ville ha gjort om du skulle ha dratt fra kontoret.

Ha en overgang til jobb

Selve reisen til jobb er et overraskende viktig overgangsrituale for oss mennesker. Det markerer overgangen fra vårt personlige liv der vi er mamma, pappa, kjæreste eller venn, til vårt profesjonelle liv som kollega og/eller leder. Denne overgangen har vi mistet nå når vi jobber så mye hjemmefra. Prøv å lage deg en overgang til jobb, som består av noe mer enn å bare gå bort til PC-en. Du kan for eksempel ta en runde rundt huset før du henter deg en kaffe og setter deg ned for å jobbe.

Beveg deg

Hjemmekontor-tilværelsen er stillesittende. Farlig stillesittende. Faktisk så belastende kan det bli at en kollega havnet på legevakta med symptomer på hjerteinfarkt. Jeg er klar over at dette høres mer dramatisk ut enn det var, for det var heldigvis ikke et hjerteinfarkt. Det var rett og slett belastningsskader på et imponerende høyt nivå. På kontoret går vi rundt i lokalet, til og fra møter, til og fra bil eller buss. På hjemmekontor foregår alt av arbeidsoppgaver foran skjermen, og plutselig har man sittet der i fire timer omtrent uten å ha beveget mer enn armen fra albuen og ned. Derfor er det ekstra viktig å huske på å reise seg opp, gå litt og strekke på skuldre og rygg. Avtal gjerne med kolleger om å legge opp til møter på 20 eller 45 minutter, slik at alle rekker en liten pause før neste møte – og ta gjerne møtet ute mens du spaserer.

Her i Spoon er det også innført 30 minutter hver dag som kan brukes til tur og aktivitet.

Husk å spise

Her er det nok mange som kjenner seg igjen. Man «skal bare» før man skal spise. Plutselig kommer barna løpende inn døra og skal ha hjelp med lekser, samtidig som man er i innspurten av en arbeidsoppgave med blodsukkeret på bånn. Lag en lunsjavtale med deg selv i kalenderen hver dag, og nyt den gjerne ute dersom været tillater.

Planlegg for rømmekontor

Alt kan ikke planlegges, og noen ganger oppstår behovet for rømmekontor. Hva er egentlig rømmekontor, lurer du kanskje på? Det er noe som kan oppstå for eksempel når man har snekkere, elektrikere og andre på besøk, samtidig, for å rive ned tak etter en vannlekkasje.

Da kan det hende at du må rømme hjemmekontoret, med bilen som det beste alternativet. Fordelen med rømmekontor, er at du kan ha sjøutsikt den ene dagen og urbant miljø den neste. Eller kanskje du foretrekker å bare bli stående i garasjen? Smittevernvennlig er det uansett. Pass bare på at arbeidsgiver har gitt deg en stor nok datapakke og at 4G-dekningen ikke stikker kjepper i hjulene for effektiviteten.

Kjøp en god stol

Det er mye bra som er gratis her i livet, men det er noen ting det kan være verdt å bruke penger på. Sånn som en god stol. Kanskje du også kan låne den gode kontorstolen fra kontoret? Har du ikke en god stol, kan det være lurt å skifte sittesteder, og ta noen økter på sofaen – men helst ikke liggende.

https://spoonagency.no/wp-content/uploads/2023/11/spoon-portrett-preview-0005-kopi-e1701422390125.jpg

Torunn Maria Holm

Strategisk rådgiver

torunn.holm@spoonagency.no 417 64 146

Del på sosiale medier

LinkedIn Facebook