Home page link.
Svenska Engelska

Slik lager du korte videoer til sosiale medier

Vil du bli god på kortvideo? Da bør du sette av scrolletid i kalenderen! Her er fem tips, og litt attåt, for å komme i gang.

Publisert

29. april 2022

Du har helt sikkert både hørt og sett en reel på Instagram eller en TikTok. Kanskje du har vurdert å lage slikt innhold selv også, men vegrer deg litt for kortvideo-formatet? Det forstår vi!

Kortvideo er nemlig vanskeligere enn det ser ut til. På bare få sekunder skal du fange seeren og levere et budskap. Du har ikke tid til å gå dypt i materien, men du vil jo heller ikke bruke din eller seerens tid på meningsløst innhold.

Det er verdt å bruke tid på å lære seg å lage korte videoer. Bruken av TikTok øker i Norge, og er særlig populært blant de yngre. Nærmere én million nordmenn har nå en bruker på TikTok og over halvparten er i alderen 18-28 år, ifølge tall fra Ipsos. Om målgruppen din er litt eldre, kan det være verdt å teste Instagram Reels, som har en mye bredere målgruppe. Der finner du et overtall av kvinner i omtrent alle aldre.

«Men hvor skal jeg starte?», tenker du kanskje nå. Her har du noen tips:

1) Gjør deg kjent i plattformen

Bruk plattformen du produserer for aktivt, og forsøk å legge merke til hva slags stil, tone og format som får best respons. Et tips er å sniktitte på hva andre gjør, gjerne konkurrentene dine, og se hva som funker for dem. Du kan også la deg inspirere av utenlandske merkevarer eller organisasjoner som ligner den du produserer for.

TikTok for dummies: Disse knappene er det greit å kjenne til.

TikTok for dummies: Disse knappene er det greit å kjenne til.

2) Skap forståelse for plattformen internt

Kortvideo er et vanskelig format, og du må rett og slett bare øve for å bli bedre. Gjør idéen og budskapet i videoen så enkelt du klarer. Sørg for intern forståelse for at de forskjellige plattformene krever forskjellig innhold – å klippe ned lange resonnementer ment for intranettet til en kortvideo i sosiale medier er nærmest umulig.

Å klippe ned lange resonnementer ment for intranettet til en kortvideo i sosiale medier er nærmest umulig

– Liv Tone Otterholt, innholdsprodusent

3. Gjør det enklere for deg selv

Adobe-programmene er gode, men brukergrensesnittet er komplisert. Det tar tid å lære seg. Innholdsprodusenter og SoMe-ansvarlige skal gjerne være fotografer, klippere, grafisk designere og mer – samtidig. Et godt tips er å bruke enklere redigeringsprogrammer. Våre favoritter er InShot til Instagram Reels og TikTok. Med Canva kan man enkelt lage fine stories, enkle grafiske poster og til og med tekste SoMe-videoer.

4. Lag innhold tilpasset plattformen

Bruk video med høy kvalitet i vertikalt format, og vær kreativ i måten du redigerer. Kjappe klipp, spennende overganger og god plassering av tekst gjør mye for filmen, og bruk gjerne teksteffekter og filtre. I den allerede nevnte appen InShot finner du for eksempel et større utvalg overganger. Så legger du på tekst, filtre og andre effekter i plattformen videoen skal publiseres på. Prøv å finne musikk som er populær og trender nå, da hjelper algoritmen deg med spredningen. Disse finner du enkelt under Utforsk-siden, og ved å scrolle og legge merke til hvilke sanger som går igjen. Husk å lagre musikk du ønsker å bruke.

Hvis du har bedriftskonto på Instagram og dermed begrenset musikkvalg: scroll på Utforsk-siden for reels på Instagram og lagre “originale lyder”. Da har du litt kulere musikk og kan henge deg på noen av trendene.

Scroll deg til suksess: Sett av scrolletid i kalenderen. Slik blir du kjent med plattformen, hvordan den fungerer og hva som fungerer.

Scroll deg til suksess: Sett av scrolletid i kalenderen. Slik blir du kjent med plattformen, hvordan den fungerer og hva som fungerer.

En bommert mange gjør, er å plassere teksten for langt opp eller ned. Da blir den skjult av Instagrams faste «elementer», og derfor vanskelig å lese.

En bommert mange gjør, er å plassere teksten for langt opp eller ned. Da blir den skjult av Instagrams faste «elementer», og derfor vanskelig å lese.

5) Fang seeren

Du har hørt det før, men vi sier det igjen. De første sekundene av videoen er de viktigste. Hva gjør at ditt innhold ikke blir scrollet forbi? I matvideoer kan det være et delikat klipp av det ferdige resultatet, eller en tekst som trigger scrolleren til å stoppe opp. Tenk selv: Hva gjør at du stopper opp på akkurat den videoen som dukker opp i feeden din?

Lykke til og god scrolling! Ta gjerne kontakt om dere trenger hjelp.

https://spoonagency.no/wp-content/uploads/2023/11/spoon-portrett-previews-BW-11.jpg

Liv Tone Otterholt

Innholdsprodusent

liv.tone.otterholt@spoonagency.no 482 48 152

Del på sosiale medier

LinkedIn Facebook