Matstyling: Slik får du matbildene dine til å «poppe»
Gode matbilder gjør deg skikkelig fysen – så fysen at du blir sulten og i beste fall inspirert til å teste ut en oppskrift eller et produkt. Innholdsprodusent og matstylist Meta Biørn viser deg hvordan du kan lykkes.
Publisert
29. august 2022
Mat er følelser, og vi spiser like mye med øynene som med munnen – til og med nesen og ørene! Man pleier å si «et bilde sier mer enn tusen ord», og det gjelder også for matbilder.
Med en digg oppskrift og bra styling er det gode sjanser for å lykkes. Her er noen tips til hvordan du kan style maten, samt bruke rekvisitter og råvarer for å få dine matbilder til å «poppe».
1) Forberedelser
Bruk gjerne litt tid i forkant på å tenke ut hvordan du ønsker bildene skal se ut og hvilken følelse du ønsker å skape. Det gjør arbeidet lettere, både med tanke på innkjøp av råvarer, bruk av tid på opptak og sluttresultatet. Til magasiner vil det være essensielt at det f.eks. går en rød tråd gjennom bildene, som at enkelte farger hentes opp i ulikt materiale. Da kommer det godt med å ha brukt tid på forberedelsene i forkant.
Fargepalett:
Ta utgangspunkt i din egen fargepalett, kundens fargepalett eller lag en helt ny om du ikke allerede har en. Ha øynene åpne for å bli inspirert! Det er så mye som kan inspirere, alt fra fantastiske matbilder, stemning, fargepaletter til interiør, lyssetting, natur eller følelser. Bare en tur ut i naturen eller en ny årstid kan fort gi deg en gratis fargepalett.
Råvarer:
Velg fargerike og fargesterke råvarer. Vær nøye når du plukker ut grønnsaker som skal brukes til matbilder. Velg de peneste. Om du bestiller varer kan det være lurt å legge ved en kommentar om at du ønsker pene grønnsaker og urter fordi råvarene skal brukes til matfotografering.
Komplementærfarger:
Ved å ta i bruk komplementærfargesirkelen kan det være lettere å vite hva man kan legge til av råvarer for å «sprite» opp bildet for foto. Det er da farger på den motsatte siden som vil kunne fremheve hovedfargen. En harmonisk toklang lages av farger som ligger rett overfor hverandre på fargesirkelen, dvs. komplementærfarger. Rødt/oransje fremhever grønt, lilla fremhever gult, osv.
Har du med en relativt brun matrett å gjøre, som en pastarett, kan det hjelpe å legge til noen friske cherrytomater, ruccola, urter eller lignende som styling på maten. Det kan også hjelpe å bruke kluter eller servise i komplementærfarge!
istockphoto.com/voinSveta
2) Komposisjon
Budskap:
En stor del av stylingen er å få fram og kommunisere ut en følelse, stemning, «historie» og bevegelse i bildet – f.eks. «Vennegjengen har tacofredag», «Svigers har dampet torsk», «I dag skal vi kose oss litt ekstra» osv. Slike budskap kan være til god hjelp i stylingen og hvordan man utformer setupen foran kameraet. Lev deg inn i måltidet!
Bakgrunner:
Bruk gjerne bakgrunner som har spennende teksturer, mønster eller detaljer i seg. Matt eller tilnærmet matt er et supert materiale å bruke som bakgrunn til matfoto. Bakgrunner kan også være med å reflektere lys eller dempe. Hvit gir mer refleksjon og sort gir mindre refleksjon.
Om du liker å være kreativ kan det å lage egne og unike bakgrunner være gull verdt og gøy! Gå til innkjøp av MDF-plater eller lerret, maling, svamper og mineralløsninger og la kreativiteten blomstre! Blå og lilla er undertoner som kan være fine å ha. Da kan du leke deg litt i etterarbeidet.
3) Styling
Rekvisitter:
Gå til innkjøp av basis-rekvisitter i nøytrale farger, som boller, kniver, gafler, brett og kluter i beige, grått, hvitt, lyseblått, stål etc. Treverk er også supert å ha med, da det ofte bidrar med mye struktur og en organisk touch. Vær på utkikk etter unike skatter på loppemarkeder i nærområdet eller i second-hand butikker.
En klut, bestikk eller vannglass med sitronskive kan hjelpe på. Kluter er med på å gi liv, tekstur og mykhet i bilder. Bruk gjerne litt tid på å få den til å ligge tilfeldig i bildet – gjerne under en tallerken, fjøl, eller inn på siden med bestikk liggende over seg. Mye av «cluet» er at stylingen skal se tilfeldig, naturlig og uanstrengt ut. Hvem skulle tro at det å legge opp en klut var en kunst?
Miljø
Bygg miljø rundt maten. Bruk gjerne grønnsaker, friske urter, frukt, og pepper som rekvisitter til fotografering. Cherrytomater med stilk og en urt i potte er et must for handleturen. Kjøp gjerne inn litt ekstra urter til å finhakke og drysse over maten, eller bruk som styling der det føles tomt. Hele pepperkorn er også fint å alltid ha. Bruk morter til å knuse pepperkornene, og ha i en liten skål på bildet. Dryss gjerne pepper og finhakkede urter på maten, og/eller litt utenfor tallerkenen for å skape bevegelse i bildet – men sørg for at det ikke blir for mye.
Mat
Smak er selvfølgelig kjempeviktig for en vellykket oppskrift! Men det er også viktig at man får lyst til å lage eller spise den. Triks for å få maten til å se bra ut foran kamera er naturligvis å ta bilde av maten når den er nylaget. Sørg for at forberedelser, miljø og oppsett er på plass før du går i gang med siste finish på maten. Skal du ta flere bilder kan det være lurt å gjøre klart servise og rekvisitter for hvert bilde dere planlegger å ta. Jo mindre tid maten hviler foran kameraet, desto bedre. Bytt ut visne salatblader og urter underveis. Et triks er å legge salat i isvann under opptak og sett urter i vann. Kjøtt kan også fort se tørt og uappetittlig ut. Da kan det hjelpe å pensle på litt olje, eller spraye på litt vann for å friske opp litt.
Lykke til på neste opptak og kos deg med matstylingen! Ta gjerne kontakt om dere trenger hjelp.